-- Cena: najpierw najniższa Cena: najpierw najwyższa Nazwa przedmiotu: A do Z Nazwa przedmiotu: Z do A Najwcześniej dodane Ostatnio dodane Sortuj według
Komplet środka stołu składający się ze sztućców do mięsa, sałaty oraz ciasta. Potężne, profilowane trzonki otrzymały giloszowaną powierzchnię. Prezentuje ona owalne medaliony, wewnątrz których umieszczono monogram poprzedniego właściciela.
Komplet sztućców do serwowania przystawek. Składa się z ażurowej łyżki do oliwek, ażurowej łopatki do tuńczyka, łopatki do masła oraz widelca do korniszonów. Dodatkowo został wzbogacony płaską chochlą. Gładkie czerpaki osadzono na prostych dekoracyjnie trzonkach z trójlistnym...
Okazałe nożyki do owoców odznaczające się misterną dekoracją ornamentalną. Zakrzywione głownie zostały wzbogacone wertykalnym układem wici roślinnej. W ich centrum umieszczono pokaźny róg obfitości. Potężne trzonki otrzymały...
Wydłużone koziołki o kanelowanej powierzchni przewiązanej krzyżową wstęgą. Przysadziste stopy otrzymały wolutowe wykończenia, zwieńczone marszczonymi kokardkami. Zdobią je krótkie festony, których krańce swobodnie zwisają ku dołowi.
Para sztućców stołowych, charakteryzujących się pozbawioną dekoracji formą. Głębokie czerpaki osadzono na prostym trzonku z szerszym uchwytem. Jego zwieńczenie zaakcentowano niewielkim do wewnątrz wygięciem. Całość wzbogacono...
Sztućce obiadowe dla 12 osób. Gładkie czerpaki osadzono na kanelowanych trzonkach ze schodkowym zwieńczeniem uchwytów. Wzbogacono je delikatnym ornamentem spływowym. Zestaw zawiera 12 łyżek, 12 widelców oraz 12 noży o różniących się...
Komplet sztućców obiadowych. Wzbogacono go zestawem łyżeczek oraz chochlą. Gładkie czerpaki zostały osadzone na meandrycznych, kolistych ornamentach. Zaś zwieńczenie uchwytu otrzymało charakterystyczny tiskelion. Subtelna...
Sztućce środka stołu przeznaczone do podawania ryb, sałat oraz mięsa. Okazałe czerpaki osadzona na trzonkach wykonanych ze srebra. Wzdłuż ich krawędzi umieszczono delikatne obramienie zwieńczone pierzastym akantem. Wewnętrzna część powierzchni otrzymała wertykalny układ...
Ażurowa łopatka do serwowania potraw o rozbudowanej dekoracji ornamentalnej. Rozłożysty czerpak opiera się na floralno - cęgowej płycinie flankowanej przez parę gryfów. Ich drobiazgowe wykończenie zestawiono z prostym, wydłużonym uskokiem.
Para sztućców środka stołu ze spójną dekoracją ornamentalną. Obłe czerpaki zostały dekorowane spływami wolutowymi, zwieńczonymi pierzastą palmetą. Nad ich uskokiem zamieszczono rozbudowany rocaille wyniesiony przez wiązki kwiecia.
Komplet dwunastu secesyjnych łyżeczek o obłych, złoconych czerpakach. Wstęgowo - cęgowe uskoki mają swoją dekoracyjną kontynuację w smukłych trzonkach. Biegną wprost do uchwytu, którego zwieńczenie otrzymało parę liściastych ornamentów.
Komplet sześciu łyżeczek charakteryzujących się smukłymi, linearnymi trzonkami. Na rozszerzających się uchwytach umieszczono wizerunek polskiego orła. Być może stanowiły wyposażenie ambasady. Sygnowane:...
Zestaw trzech stołowych łyżek o charakterystycznych uskokach i płaskich uchwytach wieńczących trzonki. Puncowane: Senfeld v Key (?); dwa skrzyżowane klucze z gwiazdą; POSEN, wężyk probierczy. Srebro.
Smukła łyżka o płaskim, szerokim uchwycie. Sygnowana: L. Nitsch; cecha probierni krakowskiej z datą 1851 i próbą 12. L. Nitsch (1801-1866) - wybitny krakowski złotnik, prowadzący swój warsztat od 1835 r. Specjalizował się w wysokiej...
Zestaw trzech łyżeczek o charakterystycznych uskokach. Smukły, minimalistyczny trzon został zakończony szerokim, płaskim uchwytem. Na jego powierzchni wygrawerowano monogram poprzedniego właściciela. Puncowany: Jul. Frey z dwoma przecinającymi się kluczami; półksiężyc z koroną;...
Stołowa łyżka o klasycyzującej dekoracji trzonka. Uchwyt został wzbogacony płyciną wypełnioną wstęgowo-floralnym zdobieniem. Pękate rogi obfitości uginają się pod ciężarem kwiecia. Zdobią podłużną czarę zakończoną rozłożystą palmetą. Obramienie płyciny stanowi subtelny pas...
Stołowa łyżka do zupy o obłym czerpaku dekorowanym grawerowaną kompozycją floralną. Trzon wzbogacony ornamentem opartym na geometrycznym układzie płycin. Puncowana: НД; 1833(?); św. Jerzy; 84 НД - Nikolaj Dubrovin, moskiewski...
Komplet sześciu łyżeczek zamieszczonych w wyściełanym etui. Uskok czerpaka ozdobiono motywem liściastym, którego analogiczny wzór znajduje się również w zwieńczeniu uchwytu. Trzonek został dekorowany geometrycznym ornamentem, poprzedzającym monogram właściciela....
Łyżka do ponczu charakteryzująca się szerokim i płaskim czerpakiem. Jej długi trzon został zakończony spiralnie skręconym uchwytem. Francja, XIX/XXw. Srebro, pr. 950 Punca Minerwy,...
Łyżka do truskawek charakteryzująca się głębokim, złoconym czerpakiem w kształcie rozwiniętej muszli. Jej krzywoliniowe brzegi zostały dodatkowo wbogacone małżowinowym ornamentem. Smukły trzon zdobiony jest analogicznymi ornamentami opływającymi niewielki monogram na...
Smukła łyżeczka o obłym, kościanym czerpaku i srebrnym trzonie. Uchwyt dekorowany jest subtelną wicią roślinną. Na jej rewersie znajduje się wytarty grawer poprzedniego właściciela. XIX/XX w.
Komplet sztućców służących do podawania przystawek. W skład zestawu wchodzi widelczyk, łyżka i łopatka. Spójność dekoracji widoczna jest w ornamentalnych trzonach przedstawiających głowę maszkarona oraz oplecioną kwiecistymi spływami płycinę z...
Komplet dwunastu łyżeczek kawowych. Całość umieszczona w etui. Subtelna dekoracja oparta na motywie liści akantu. Francja, Escroignard & Cie, pocz. XX w. (rejestracja znaku 1904 r.) Detalista: M. A. Hubert &...
Komplet sztućców podróżnych w etui. Napis na pokrowcu wskazuje, że same mogły stanowić pamiątkę z wyprawy. Trzonek noża posiada okładzinę z masy perłowej, natomiast uchwyty widelca i łyżki odznaczają się prostym dekorem podkreślającym ich kształt. Sztućce zostały uszlachetnione dodatkowo złoceniem.
Zestaw sztućców do serwowania mięs oraz sałat. Zdobiony eklektycznymi ornamentami. Trzonki: srebro pr. 950 (Minerwa), czerpaki: stal i kość. Francja, 2 poł. XIX w. Dł....
Sztućce do serwowania ryb zdobione ręcznie grawerowanymi ornamentami eklektycznymi. Trzonki: srebro pr. 950 (Minerwa 1), ostrza: mosiądz złocony. Napoleon III, Francja, 2 poł. XIX w. /
Zestaw sztućców do serwowania mięsa oraz sałat, zdobiony ornamentami eklektycznymi, Trzonki: srebro pr. 950 (Minerwa 1), czerpaki: stal i kość. Napoleon III, Francja, 2 poł. XIX w. Stempel sklepu na...
Komplet dwunastu widelczyków do ostryg. Trzonki dekorowane w secesyjnym stylu - motywem stylizowanej wici roślinnej. Francja, secesja, ok. 1900 r. Metal blanc, tzw biały metal (stop metali: miedź, cynk, nikiel, żelazo, pokryty...
Komplet sześciu łyżeczek. Prezentują prostą formę, niemalże minimalistyczny wzór. Trzonki są pozbawione ornamentalnych motywów. Od dwóch trzecich długości trzonki rozszerzają się i zamykają się półokrągło, z lekkim uniesieniem środka krawędzi ku górze. Z tyłu trzonki znaczone inicjałem (?) RL.
Widelec do przystawek. Prosta forma, trzonek wąski w górnej części rozszerza się od połowy wysokości. Ten popularny w całej Europie wzór nazywano "skrzypce" ze wzgledu na podobieństwo do instrumentu. Norblin & Co, Warszawa, 1872-1883 r. ...
Komplet sześciu łyżeczek do espresso. Trzonki łyżeczek subtelnie dekorowane - lekkie uniesienie krawędzi trzonków w dolnej części przechodzi w podwieszoną, owocową girlandę. Warszawa, 1931-1944 r. Piotr Łątkowski - warszawski...
Komplet sztućców środka stołu do serwowania przystawek, sałaty, ryb i ciasta. Częściowo ażurowe ostrza i czerpaki zdobione grawerem z motywem kwiatowym. Wszystkie trzonki prezentują model Louis XVI (nr 50) obecny na planszach w katalogu złotnika. Dodatkowo zdobione monogramem. Całość w etui.
Zestaw sztućców do serwowania mięsa oraz komplet do serwowania ryb. Zdobione secesyjnymi ornamentami floralnymi, ręcznie grawerowane. Trzonki: srebro pr. 950 (Minerwa 1), czerpaki: metal srebrzony, stal. Secesja, Francja, ok. 1900 r....
Komplet pamiątkowych sztućców - łyżeczki i widelczyka z herbem Graubunden, czyli Gryzonii jednego ze szwajcarskich kantonów. Sztućce posiadają trzonki zdobione ornamentami i zakończone herbową kompozycją. Czerpaki i herby wzbogacone emalią. Całość w pudełku. 2 poł. XIX/ 1 poł....
Sztućce do serwowania ryb. Bardzo misterna, cześciowo ażurowa, ręcznie grawerowana dekoracja. Trzonki: srebro pr. 950 (Minerwa 1), ostrza: metal srebrzony. Francja, 2 poł. XIX w. Znak złotnika nieczytelny?
Komplet dwunastu małych łyżeczek do espresso. Wszystkie charakteryzują się subtelną dekoracją z motywem kokardy. Całość w etui. Christofle francuska wytwórnia założona w 1830 r. przez Ch. Christofle, wytwarzająca doskonałej jakości przedmioty luksusowe.
Komplet składający się z łyżki z cedzakiem oraz łopatki. Może służyć do serwowania owoców, deserów lub sałatek. Misternie cyzelowane, naturalistyczne ornamenty floralne na trzonku, na czerpaku łopatki fantazyjny ręczny grawerunek z ornamentami roślinnymi i ptaszkiem.
Długa łyżka zdobiona ornamentami eklektycznymi. W kartuszu widnieje herb Poznania. Metal srebrzony. Historyzm, Poznań, XIX w. Dł. 17 cm.
Łyżka środka stołu zdobiona ornamentami eklektycznymi, ręcznie grawerowana. Trzonek: srebro pr. 875, czerpak: mosiądz srebrzony. Rosja, 1 poł. XX w. Dł. 23 cm.
Łopatka do serwowania np. ciasta. Zdobiona stylizowanymi ornamentami floralnymi, ręcznie grawerowana. Trzonek: srebro pr. 800 (chrząszcz w prostokącie), czerpak: mosiądz srebrzony. Secesja, Francja, ok. 1900 r.
Komplet widelczyków i nożyków do ryb dla 12 osób. Wszystkie elementy posiadają subtleną, geometryzującą dekorację, która pokazuje inne oblicze secesyjnego wzornictwa. Dodatkowo na każdym trzonku umieszczono monogram "R". Niemcy, Düsseldorf, secesja, pocz. XX w. ...
Komplet sześciu łyżeczek do herbaty. Subtelne zdobienie na trzonkach: perełkowanie, naprzemiennny motyw różyczek i listków oraz monogram "EH". Hermann Schönfelder, Rodewisch, Niemcy, 1 poł. XX w. Srebro, pr. 800. Waga 106...
Nietypowy przedmiot - połączenie noża i nożyc do dzielenia drobiu. U dołu znajduje się zwolnienie blokady, które umożliwia otworzenie nożyc. Głownia wykonana ze stali, rękojeść dodatkowo obłożona okładziną z kości. Długość: 33...
Sztućce do serwowania ryb. Dekorowane grawerowaniem z motywem floralnym - popularnymi w secesji irysami. Rączki wykonane z macicy perłowej, ostrza: mosiądz srebrzony. Secesja, Francja, ok. 1900 r.
Komplet ozdobnych sztućców do serwowania przystawek (widelczyk, nożyk, łyżka, łopatka) i do sałaty (łyżka i widelec). Ręcznie grawerowane, ażurowe, z aplikacjami na rączkach. Złotnik Edouard ERNIE, Paryż, 4 ćw. XIX w....
Nożyk do owoców. PIERRE QUEILLE, Paryż, lata 1834 - 1846. Srebro pr. 950, częściowo złocone, dekorowane techniką niello. Ostrze ze stali - sygnowane - wykonane w firmie PARISOT - następcy...
Komplet sztućców środka stołu - nóż i widelec do mięs. Paryż, poł. XIX w. Trzonki ze srebra pr. 950, ostrza ze stali. Dł. 27,5 - 31,5 cm, szer. 3 cm.
Komplet sztućców środka stołu - nóż i widelec do mięs. Paryż, 2 poł. XIX w. Trzonki ze srebra pr. 800, ostrza ze stali. Dł. 27,0 - 31,5 cm, ...
Komplet 12 łyżeczek do herbaty w starym pudełku. Francja, XIX / XX w. Biały metal (mosiądz wysokoniklowany) zwany również "nowym srebrem". Dł. 14,8 cm, szer. 3 cm.
Komplet 12 secesyjnych łyżeczek do herbaty w pudełku. Firma Boulenger, Francja, ok. 1900 r. Mosiądz srebrzony. Dł. 14 cm, szer. 2,8 cm.
przedmiotów na stronę 10 20 50 50