-- Cena: najpierw najniższa Cena: najpierw najwyższa Nazwa przedmiotu: A do Z Nazwa przedmiotu: Z do A Najwcześniej dodane Ostatnio dodane Sortuj według
Komplet sześciu łyżeczek do owoców morza. Spiczaste miseczki osadzono na roszerzających się ku dołowi trzonkach. Zakończone kaboszonowym uchwytem, zostały wypełnione liściastymi zwisami. Całość umieszczono w wyściełanym etui.
Komplet sztućców indywidualnych, składający się z pięciu elementów: widelca, łyżki, łyżeczki, nożyka oraz noża. Całość przeznaczona jest dla dwunastu osób. Gładkie czerpaki osadzono na wąskich trzonkach o wyodrębnionych uchwytach. W
Podstawowy zestaw sztućców obiadowych i zakąskowych, wzbogacony chochlą do zup oraz łopatką do ciast. Gładkie czerpaki osadzono na rozszerzających się ku dołowi trzonkach. Ich płynna linia rantów została wypełniona wijącym się, wertykalnym listowiem. Uchwyty otrzymały...
Zestaw siedmiu koziołków pod sztućce. Potężne stopy otrzymały wolutowe wykończenia z pierzastym listowiem. Ich wnętrze zdobi stylizowany medalion osadzony w ażurowej kratce. Zakończone półkolistym zwieńczeniem prezentują rozłożystą...
Dziewięcioelementowy zestaw sztućców indywidualnych dla 12 osób. Składa się ze sztućców obiadowych oraz śniadaniowych. Ponadto do kompletu dołączono łyżeczkę do kawy i herbaty, a także widelczyki do ciasta i...
Czternastoelementowy zestaw sztućców indywidualnych dla 12 osób. Został wzbogacony dziewięcioma elementami środka stołu. W jego skład wchodzą sztućce śniadaniowe, obiadowe oraz do ryb. Ponadto zawiera łyżeczki do kawy, lodów, herbaty, a także widelczyki do ostryg, ciasta i...
Komplet sztućców stołowych dla sześciu osób. Składa się z noży, widelców, łyżek i łyżeczek. Wydłużone czerpaki osadzono na rozszerzających się ku dołowi trzonkach. Zostały udekorowane wertykalnymi żłobkami z pojedynczym listowiem. Uchwyty wzbogacono okazałą kokardą spinającą...
Zestaw sztućców stołowych, składający się z dużego noża, mniejszego noża, widelca, łyżki i łyżeczki. Dodatkowo został wzbogacony chochlą oraz łyżką środka stołu. Wydłużone czerpaki osadzono na wiotkich trzonkach zakończonych szerokim uchwytem. Zostały udekorowane cęgowymi...
Zestaw sztućców dla sześciu osób. W jego skład wchodzą sztućce obiadowe, zakąskowe oraz łyżeczki. Gładkie czerpaki osadzono na rozszerzających się ku dołowi trzonkach. Dekorowane perełkowaną opaską, płynnie przechodzącą w subtelne zwisy.
Komplet indywidualnych sztućców dla dwóch osób. Zawiera noże, widelce, łyżki, łyżeczki oraz serwetniki pierścieniowe. Potężne czerpaki osadzono na rozszerzających się ku dołowi trzonkach. Zostały ozdobione wydłużonymi małżowinami, okalającymi centralizujące gałązki drobnego...
Zestaw sztućców dla dwunastu osób. Zawiera komplet widelców, łyżek, łyżeczek, a także jedną łyżkę serwisową oraz chochlę. Wydłużone czerpaki otrzymały wiotkie, rozszerzające się ku dołowi trzonki. Ich uchwyty wyodrębniono geometryczną płyciną ze spiętrzonymi piramidalnie...
Secesyjny komplet sztućców dla dwunastu osób. W jego skład wchodzi zestaw łyżek, widelców, łyżeczek, a także jedna łyżka serwisowa oraz chochla. Smukłe czerpaki osadzono na wydłużonych trzonkach z uskokowo zaakcentowanym uchwytem. Ich powierzchnie wypełniają polne, dojrzewające...
Komplet sztućców dla dwunastu osób. Składa się z widelców, łyżek i łyżeczek. Dodatkowo rozbudowano go o płaską chochlę. Potężne czerpaki osadzono na smukłych, rozszerzających się ku dołowi trzonkach. Zostały udekorowane wydłużonymi liniami, spiętrzonymi na asymetrycznym...
Rozbudowany zestaw sztućców środka stołu. Składa się z łopatki do podawania ciast, pary sztućców do serwowania sałat oraz pary sztućców do podawania mięs. Dodatkowo został wzbogacony o sztućce przystawkowe, takie jak łyżka do oliwek, łopatka do niewielkich ryb, łopatka do masła...
Komplet sztućców środka stołu służących do podawania mięsa oraz sałat. Wydłużone czerpaki umieszczono na tralkowych ramionach, poprzedzających potężne trzony. W wyraźnie zarysowanych obramieniach wpisano rozedrgane grzywacze z wyłaniającą się gałązką pierzastego...
Komplet sztućców dla sześciu osób. Gładkie czerpaki osadzono na prostych, wąskich trzonkach. Ich uchwyty wyodrębniono szerszą taflą, zaokrągloną u podstawy. Noże otrzymały potężny trzon z mocno zaakcentowanym uskokiem.
Komplet sztućców dla 12 osób, składający się z noży, widelców, łyżek i łyżeczek. Gładkie czerpaki osadzono na wydłużonych, trapezoidalnych trzonkach. Zostały ozdobione gęstym listowiem, dźwigającym parę dorodnych owoców. Całość...
Komplet podstawowych sztućców dla 12 osób. Gładkie czerpaki osadzono na rozszerzających się ku dołowi trzonkach. Otrzymały delikatne obramienie z niewielkim, stylizowanym listkiem na uskoku. Szerokie uchwyty wzbogacono rozedrganymi...
Komplet łyżeczek dla 12 osób zamykany w wyściełanym etui. Głębokie czerpaki osadzono na prostym trzonku zakończonym medalionowym uchwytem. Jego powierzchnię zdobi wodne kwiecie unoszące się na uproszczonych falach. Flankuje je wysokie listowie nieznacznie nachodzące na...
Komplet łyżeczek dla 12 osób. Głęboki czerpak został osadzony na wydłużonym trzonku, podkreślonym linearną opaską. Jego uchwyt zaznaczono owalnym medalionem zwieńczonym pierzastym listowiem. W miejscu uskoku rewers trzonka wzbogacono...
Komplet widelczyków i noży do owoców dla 12 osób. Dekoracyjne trzonki otrzymały subtelne opaski, wzbogacone dyskretnymi wstęgami. Ich uchwyty wyodrębniono niewielkim festonem, tworzącym miejsce na monogram nowego właściciela. Trzonki...
Łyżka do owoców charakteryzująca się szerokim, rozłożystym czerpakiem. Dekorowany cęgowo - małżowinowymi ornamentami został wzbogacony delikatnymi wiązkami liści. Subtelny uskok osadzono na prostym trzonie, zakończonym esowatym uchwytem. Jego akantowe aplikacje dopełniają parę...
Szeroka łyżka do lodów charakteryzująca się nieregularną linią rantu. Rozłożysty czerpak został wzbogacony kompozycją wijących się kwiatów. Ich pierzaste kielichy i rozedrgane liście wpisano w cęgową opaskę. Potężny trzon otrzymał...
Zestaw sztućców do lodów w oryginalnym pudełku. Zdobione neoklasycznymi ornamentami. Rączki: srebro pr. 950 (głowa Minerwy), ostrza: metal złocony. Francja, koniec XIX w. Dł. 25-26...
Komplet środka stołu składający się ze sztućców do mięsa, sałaty oraz ciasta. Potężne, profilowane trzonki otrzymały giloszowaną powierzchnię. Prezentuje ona owalne medaliony, wewnątrz których umieszczono monogram poprzedniego właściciela.
Komplet sztućców do serwowania przystawek. Składa się z ażurowej łyżki do oliwek, ażurowej łopatki do tuńczyka, łopatki do masła oraz widelca do korniszonów. Dodatkowo został wzbogacony płaską chochlą. Gładkie czerpaki osadzono na prostych dekoracyjnie trzonkach z trójlistnym...
Okazałe nożyki do owoców odznaczające się misterną dekoracją ornamentalną. Zakrzywione głownie zostały wzbogacone wertykalnym układem wici roślinnej. W ich centrum umieszczono pokaźny róg obfitości. Potężne trzonki otrzymały...
Wydłużone koziołki o kanelowanej powierzchni przewiązanej krzyżową wstęgą. Przysadziste stopy otrzymały wolutowe wykończenia, zwieńczone marszczonymi kokardkami. Zdobią je krótkie festony, których krańce swobodnie zwisają ku dołowi.
Para sztućców stołowych, charakteryzujących się pozbawioną dekoracji formą. Głębokie czerpaki osadzono na prostym trzonku z szerszym uchwytem. Jego zwieńczenie zaakcentowano niewielkim do wewnątrz wygięciem. Całość wzbogacono...
Sztućce obiadowe dla 12 osób. Gładkie czerpaki osadzono na kanelowanych trzonkach ze schodkowym zwieńczeniem uchwytów. Wzbogacono je delikatnym ornamentem spływowym. Zestaw zawiera 12 łyżek, 12 widelców oraz 12 noży o różniących się...
Komplet sztućców obiadowych. Wzbogacono go zestawem łyżeczek oraz chochlą. Gładkie czerpaki zostały osadzone na meandrycznych, kolistych ornamentach. Zaś zwieńczenie uchwytu otrzymało charakterystyczny tiskelion. Subtelna...
Sztućce środka stołu przeznaczone do podawania ryb, sałat oraz mięsa. Okazałe czerpaki osadzona na trzonkach wykonanych ze srebra. Wzdłuż ich krawędzi umieszczono delikatne obramienie zwieńczone pierzastym akantem. Wewnętrzna część powierzchni otrzymała wertykalny układ...
Komplet dwunastu secesyjnych łyżeczek o obłych, złoconych czerpakach. Wstęgowo - cęgowe uskoki mają swoją dekoracyjną kontynuację w smukłych trzonkach. Biegną wprost do uchwytu, którego zwieńczenie otrzymało parę liściastych ornamentów.
Zestaw trzech stołowych łyżek o charakterystycznych uskokach i płaskich uchwytach wieńczących trzonki. Puncowane: Senfeld v Key (?); dwa skrzyżowane klucze z gwiazdą; POSEN, wężyk probierczy. Srebro.
Smukła łyżka o płaskim, szerokim uchwycie. Sygnowana: L. Nitsch; cecha probierni krakowskiej z datą 1851 i próbą 12. L. Nitsch (1801-1866) - wybitny krakowski złotnik, prowadzący swój warsztat od 1835 r. Specjalizował się w wysokiej...
Zestaw trzech łyżeczek o charakterystycznych uskokach. Smukły, minimalistyczny trzon został zakończony szerokim, płaskim uchwytem. Na jego powierzchni wygrawerowano monogram poprzedniego właściciela. Puncowany: Jul. Frey z dwoma przecinającymi się kluczami; półksiężyc z koroną;...
Stołowa łyżka o klasycyzującej dekoracji trzonka. Uchwyt został wzbogacony płyciną wypełnioną wstęgowo-floralnym zdobieniem. Pękate rogi obfitości uginają się pod ciężarem kwiecia. Zdobią podłużną czarę zakończoną rozłożystą palmetą. Obramienie płyciny stanowi subtelny pas...
Stołowa łyżka do zupy o obłym czerpaku dekorowanym grawerowaną kompozycją floralną. Trzon wzbogacony ornamentem opartym na geometrycznym układzie płycin. Puncowana: НД; 1833(?); św. Jerzy; 84 НД - Nikolaj Dubrovin, moskiewski...
Komplet sześciu łyżeczek zamieszczonych w wyściełanym etui. Uskok czerpaka ozdobiono motywem liściastym, którego analogiczny wzór znajduje się również w zwieńczeniu uchwytu. Trzonek został dekorowany geometrycznym ornamentem, poprzedzającym monogram właściciela....
Łyżka do ponczu charakteryzująca się szerokim i płaskim czerpakiem. Jej długi trzon został zakończony spiralnie skręconym uchwytem. Francja, XIX/XXw. Srebro, pr. 950 Punca Minerwy,...
Łyżka do truskawek charakteryzująca się głębokim, złoconym czerpakiem w kształcie rozwiniętej muszli. Jej krzywoliniowe brzegi zostały dodatkowo wbogacone małżowinowym ornamentem. Smukły trzon zdobiony jest analogicznymi ornamentami opływającymi niewielki monogram na...
Komplet sztućców służących do podawania przystawek. W skład zestawu wchodzi widelczyk, łyżka i łopatka. Spójność dekoracji widoczna jest w ornamentalnych trzonach przedstawiających głowę maszkarona oraz oplecioną kwiecistymi spływami płycinę z...
Komplet sztućców podróżnych w etui. Napis na pokrowcu wskazuje, że same mogły stanowić pamiątkę z wyprawy. Trzonek noża posiada okładzinę z masy perłowej, natomiast uchwyty widelca i łyżki odznaczają się prostym dekorem podkreślającym ich kształt. Sztućce zostały uszlachetnione dodatkowo złoceniem.
Zestaw sztućców do serwowania mięs oraz sałat. Zdobiony eklektycznymi ornamentami. Trzonki: srebro pr. 950 (Minerwa), czerpaki: stal i kość. Francja, 2 poł. XIX w. Dł....
Sztućce do serwowania ryb zdobione ręcznie grawerowanymi ornamentami eklektycznymi. Trzonki: srebro pr. 950 (Minerwa 1), ostrza: mosiądz złocony. Napoleon III, Francja, 2 poł. XIX w. /
Zestaw sztućców do serwowania mięsa oraz sałat, zdobiony ornamentami eklektycznymi, Trzonki: srebro pr. 950 (Minerwa 1), czerpaki: stal i kość. Napoleon III, Francja, 2 poł. XIX w. Stempel sklepu na...
Widelec do przystawek. Prosta forma, trzonek wąski w górnej części rozszerza się od połowy wysokości. Ten popularny w całej Europie wzór nazywano "skrzypce" ze wzgledu na podobieństwo do instrumentu. Norblin & Co, Warszawa, 1872-1883 r. ...
Komplet sześciu łyżeczek do espresso. Trzonki łyżeczek subtelnie dekorowane - lekkie uniesienie krawędzi trzonków w dolnej części przechodzi w podwieszoną, owocową girlandę. Warszawa, 1931-1944 r. Piotr Łątkowski - warszawski...
Komplet sztućców środka stołu do serwowania przystawek, sałaty, ryb i ciasta. Częściowo ażurowe ostrza i czerpaki zdobione grawerem z motywem kwiatowym. Wszystkie trzonki prezentują model Louis XVI (nr 50) obecny na planszach w katalogu złotnika. Dodatkowo zdobione monogramem. Całość w etui.
Zestaw sztućców do serwowania mięsa oraz komplet do serwowania ryb. Zdobione secesyjnymi ornamentami floralnymi, ręcznie grawerowane. Trzonki: srebro pr. 950 (Minerwa 1), czerpaki: metal srebrzony, stal. Secesja, Francja, ok. 1900 r....
przedmiotów na stronę 10 20 50 50